A sóterápia kezdete

A sóterápia előzményei és a sóterápia háttere

A sóterápia kelet-európai sóbányákból származik, pontosabban Európa és Oroszország sóbányáiból származik. Bányászás közben a vésés és őrlés, kalapálás révén többek között a a mikró méretű sórészecskék a levegőbe kerültek. A föld felszíne alatt ideális körülmények alakultak ki, ahol a légnyomás, valamint a páratartalom és a hőmérséklet befolyásolta a sóbányákban létrejövő levegő összetételének minőségét.

Ebben a környezetben a bányászok sok természetes egészségügyi előnyt élveztek a só részecskék belélegzésével. Tekintettel arra, hogy a bányászati ​​munkákat általában az életre és az egészségre veszélyesnek ítélték, felfigyeltek rá, hogy a sóbányászok jó egészségi állapotban voltak. Ritkán szenvedtek légúti problémákkal és fiatalabbnak is tűntek a többi munkásosztálybeli társaiknál.

A jelenség hatásainak tanulmányozásakor Dr. Feliks Boczkowski 1839-ben alapította meg és nyitotta meg az első egészségügyi üdülőhelyet a Wieliczka sóbányában Lengyelországban. Többek között sófürdőket kínált a föld alatti természetes sóoldat felhasználásával. Azt is megfigyelte, hogy a föld alatti tartózkodás során a sóbányákban kialakult sós levegő belélegzése során még hatékonyabb lehet az asztma kezelésében, mint az egyéb kezelések során alkalmazott inhaláció.

1949-ben a német orvos, Dr. K.H. Spannahel, megfigyelte, hogy a sóbányákban és barlangokban rejtőzködő embereknek légzőrendszeri szervei jobb állapotban vannak társaiknál, ezért javasolta a Klyutert-barlang felállítását fekvőbeteg-osztályként, amely szisztematikus megközelítést alkalmaz a klimatikus körülmények megfigyelésére és a föld alatti környezetek orvosi hatékonyságának megerősítésére. E tanulmányok eredményei, valamint a Dr. H. Kessler magyar geológus csapatmunkája megalapozta a modern speleoterápia alapját, amely a föld alatti környezeti előnyöket kihasználó módszer.

1958-ban Mieczyslaw Skulimowski professzor lett a “Wieliczka” sóbánya hivatalos orvosa, és rendszeresen kezdett kezelni a betegeket a sókamrákban, új gyógyászati ​​területet indítva – a Subterraneoterápia, más néven Skulimowski módszer, amely a föld alatti “sózott” kifejezésre utal.

Nem sokkal ezután, 1964-ben a világ első ilyen jellegű létesítménye, a földalatti “Kinga” allergiakezelő gyógyfürdő jött létre a lengyel “Wieliczka” sóbányában, ahol Skulimowski professzor elsősorban a légzésben szenvedő embereknek nyújtott segítséget, valamint az egyéb általános egészségügyi előnyök feltárására összpontosított. Módszerei sikeresnek bizonyultak és elterjedtek a szomszédos sóbányákban és barlangokban Európában, valamint a volt Szovjetunió államain. 1968-ban megnyílt az első speleo-kórház az ukrán Solotvyno sóbányában.

 

Az orvosi közösség figyelmét felhívva a kényelmesebb hozzáférés szükségessé vált a konkrét tanulmányok elvégzése és a konkrétabb kutatások elvégzése érdekében. Az oroszországi Odesszában, a Balneológiai Intézet 1985-ben az ungvári sóbarlangokkal együttműködve kifejlesztette az első haloterápiás-sóterápiás eszközt. Ez egy olyan eszköz volt, amely reprodukálta a só őrlését és zúzását, amely eloszlatta a részecskéket a levegőben. Azt lehet mondani, hogy a haloterápia – sóterápia orvosi környezetben született, a volt Szovjetunióban. A Szovjetunió 1991-es bukása után a haloterápiás – sóterápiás kezelések hozzáférhetővé váltak a világ többi részén. Hamarosan a Halotherapia – sóterápia elnyerte a helyét a szovjetunión kívüli kereskedelmi és wellness környezetben Kelet- és Nyugat-Európában, Kanadában, Ausztráliában és végül az Egyesült Államokban.

Iratkozz fel hírlevelünkre
Copyright 2021 © sógenerátor.hu | minden jog fenntartva
ga('send', 'pageview');