Amit a sóterápiáról tudni érdemes

A sóterápia jótékony hatásai

Mi a sóterápia lényege? Honnan ered?

Évszázadok óta ismert tény a sóterápia jótékony hatása. A természetes sóbarlangban alkalmazott sóterápia nem volt elérhető minden ember számára, ezért kidolgoztak egy olyan technológiát, amellyel mesterséges sóbarlangokat alakítottak ki szerte a világban. Ezekben a létesítményekben növelték a kényelmet és különböző látványelemeket, emiatt kedvet kaptak egészséges emberek is a kezelés részvételében, mely hozzájárul az egészséges életmód fenntartásában. Így fokozatosan beépült a wellness létesítmények szolgáltatásai közé.

A sóterápia hatásmechanizmusa

A tengeri levegő és a sóbányákban kialakult sós klíma ma már mesterségesen is létrehozható, mely bizonyítottan jó és gyógyító hatással van az emberi szervezetre. Kutatások szerint a különböző felső és alsó légúti illetve bizonyos bőrbetegségek kezelésére alkalmazott sóterápia hatására a túlnyomó többségben akár öt évig tartó tünetmentességről számolhattak be a kezeléseken résztvevő betegek.

A sóterápiának két ága alakult ki, a száraz és a nedves sóterápia.
Mindkét esetben egy gép segítségével optimalizáljuk, illetve személyre szabottan beállíthatjuk, adagolhatjuk a bevinni kívánt sómennyiséget.

Száraz sóterápia

A Prizsalt+ és a MultiSalt+  száraz sóslevegő készülék, a sót 1-5 mikron nagyságúra őrli és egy ventilátor segítségével a sószoba légterébe tereli azokat. A sóbarlangok közel azonos mikroklímáját csak e gép segítségével érhetjük el. A levegőt mielőtt bejuttatjuk a só szobába tisztítjuk, vírusmentesítjük, sőt negatív ionokkal és oxigénnel is dúsíthatjuk.

A terápián résztvevők belélegzik a levegő molekuláihoz tapadt parányi sószemcséket és ezek eljutnak a legkisebb hörgőcskékig is. Ott a nyálkahártyához érve feloldódnak és kifejtik gyulladáscsökkentő hatásukat. A száraz sóterápia legfontosabb előnye a nedves sóterápiával szemben, hogy a sórészecskék nem telítődnek nedvességgel, emiatt nem akadnak el a felső légutak nyálkahártyáin és eljutnak a tüdő legtávolabbi részéhez, a hörgőkig.

Különböző betegségekre különböző sóaeroszol mennyiség javasolt, ezen mennyiségeket programok segítségével állíthatjuk be.

Nedves sóterápia

Lényege ugyanaz, mint a száraz-sóterápiának, azzal a különbséggel, hogy a levegőbe juttatott só aeroszolt már egy sóoldaltból állítjuk elő. Egy sógenerátor segítségével a sóoldatot ultrahangos porlasztással a légtérbe juttatjuk, amit a páciens belélegez. A gép használatakor csak különleges tisztaságú sót (orvosi sót) használjunk, ellenkező esetben negatív hatást érhet el a terápia.

Kinek ajánljuk a sóterápiát?

sóterápia minden embernek javasolt, nem csak akkor lehet igénybe venni, ha valamilyen, az alább felsorolt betegségben szenvedünk. Az egészséges emberek a sóterápiával nagyobb teherbíró képességre tesznek szert, erősítik az immunrendszerüket, aminek következtében sokkal ellenállóbbak lesznek a betegségekkel, fertőzésekkel szemben. Mégis a sóterápia, akkor merül fel a legtöbb emberben, amikor az alábbi panasszal, betegséggel szembesülnek. 

légúti betegségben szenvedőknek
allergiásoknak
asztmásoknak
COPD
légcsőhurut
szénanátha
hörghurut
ekcéma
pikkelysömör
dohányosoknak
sportolóknak
nagyvárosban élőknek
dohányosoknak
orr-, fülgyulladás esetén

Kinek NEM ajánlott a sóterápia?

A sószobát nem használhatják akut (heveny), influenzás, súlyos megfázásos, súlyos légúti- és tüdőbetegek, a súlyos magasvérnyomás-betegségben, a krónikus vesebetegségben és veseelégtelenségben, a súlyos szívbetegségben, a rákos megbetegedésekben szenvedők, a nem teljes tüdővel élők, ill. a maradandó tüdőkárosodást szenvedettek.

A Sószobát nem használhatják más, súlyos akut (heveny), ill. súlyos krónikus betegségben szenvedők.

A Sószobát nem használhatja az, akit súlyos betegsége miatt az orvos eltiltott a fizikoterápiás kezelésektől.

A Sószoba igénybevételét nem javasoljuk 2 évnél fiatalabb gyermekeknek (a tüdő még nem teljesen kifejlődött).

Bármilyen heveny megbetegedés esetén, kérjük, halassza el látogatását a gyógyulásáig!

További érdekességek

A sóterápia kezdete

A sóterápia előzményei és a sóterápia háttere

A sóterápia előnyei

A száraz sóterápia általános előnyei​

Aktív és passzív

Aktív vagy passzív sószoba?